FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE - HRADEC KRÁLOVÉ

pt  17:00 -  16:00
Pardubice - Hradec Králové
Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA, Mgr. Aleš Mokren - Agentura Tradice a Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s.r.o. si vás dovolují pozvat ve dnech 2.-4. června 2023 na XXXI. ročník Folklorního festivalu Pardubice - Hradec Králové. 

Jedná se o jeden z nejvýraznějších českých folklorních festivalů, který spojuje dvě východočeská města, Pardubice a Hradec Králové. Již po jednatřicáté si tak podají ruce dobří sousedé a přátelé folkloru z Čech, Moravy, Slovenska a ze Srbska a nabídnou prestižní přehlídku lidového tanečního umění.


PROGRAM FESTIVALU:

PÁTEK 2.6. 2023, PARDUBICE
 
  • 17:00 - 24:00 hodin:  "PERNŠTÝNSKÁ NOC" - vystoupení folklorních souborů na Pernštýnském náměstí, na nádvoří Zámku a u Zelené brány. Součástí programu je rozsáhlý trh lidové tvorby a uměleckých řemesel.
 
„Vážení a milí,
rok s rokem se sešel, a tak bych vás chtěl opět pozvat v první červnový pátek na Pernštýnské náměstí a do historického centra Pardubic. Ano, je tu opět Pernštýnská noc! Teplá červnová noc láká nechat každodenní starosti stranou a prožít nezapomenutelnou atmosféru společného veselí, zábavy a radosti v centru Pardubic. Na náměstí na dvou pódiích uslyšíte písně a uvidíte tance a lidové zvyky v podání vybraných českých i zahraničních folklorních souborů. Muzikantský pořad proběhne v prostorách Mázhausu, který lze navštívit průchodem z náměstí. Zámek pánů z Pernštejna, renesanční skvost Východních Čech, ožije písněmi a tanci zahraničních hostů a cestou z náměstí na zámek zaslechnete na Příhrádku folkové kapely.
Pernštýnskou noc tradičně doplňuje také bohatý lidový jarmark včetně mnoha dobrot k jídlu a pití. Přijměte tedy mé pozvání ke společnému setkání s hudbou, tancem, lidovými zvyky, ale hlavně s kamarády, známými, kteří rádi prožijí neopakovatelnou červnovou Pernštýnskou noc v centru Pardubic!
Přijďte pobejt!“
 
Radim Zajíček, autor pořadu
 

Pódium u Radnice
19.00   Slavnostní zahájení
19.30   Sejkorky Slatiňany
20.00   Holoubek a Radost Pardubice
20.30   Zornička Zvolen
21.00   Vrtek Opava
21.30   Folklorní soubor Srbsko
22.00   Veselá Partyja Boršice
22.30   Formani Slatiňany
23.00   Gaudeamus VŠE Praha
 
Pódium U Spolkového domu
19.00   Slavnostní zahájení
19.30   Marcipánek a Perníček Pardubice
20.00   Červánek Hradec Králové
20.30   Gaudeamus VŠE Praha
21.00   Kvítek Hradec Králové
21.30   Perníček Pardubice
22.00   Radost Pardubice
22.30   Lipka Pardubice
23.00   Kohoutek Chrudim
 
 
Příhrádek
20.30   Alibaba Olomouc
22.00   DouNa Boso
 
Zámek – vnitřní nádvoří
22.00   Vrtek Opava
22.30   Folklorní soubor Srbsko
 
Zpívající Zelená brána
23.30   Lipka Pardubice
 
Mázhaus
21.00   komorní hudební pořad Vandrovali hudci
 
„Ačkoli ani při letošním pořadu lidových muzik neopustíme komorní prostor Mázhausu, přesto se prostřednictvím lidových písniček vydáme na cesty. Právě putování bude tématem letošního setkání lidových muzik souborů Kohoutek Chrudim, Zornička Zvolen a Gaudeamus VŠE Praha. A bude jen na jejich muzikantech a zpěvácích, zda vás vezmou za hranice regionu, do cizích krajin či dokonce světů, anebo prostě jen za humna. Rozhodně si ale můžete být jisti, že nakonec vás zase vrátí v pořádku zpátky. Budete-li si tedy chtít odpočinout od shonu a směsice zvuků na Pernštýnském náměstí, nenechte si muzikantský pořad ujít.“
 
Michal Doubek, autor pořadu


SOBOTA 3.6. 2023, HRADEC KRÁLOVÉ
 
  • 14:00 - 15:00 hodin: "ČTYŘI ROŽKY NA NĚM NOŽKY" - pořad dětských folklorních souborů v Žižkových sadech

Čtyři rohy,
žádné nohy,
chodí to,
stojí to.
Co je to?
Čtyři rožky,
na něm nožky,
hraje to,
tančí to.
Co je to?

 
Otevírají se pomyslné dveře letošního dětského pořadu, kde na jevišti proběhne na sto dětských nožek a kde se dozvíte rozluštění záludných hádanek.

Účinkují dětské folklorní soubory Kvítek, Červánek a Peciválek z Hradce Králové, Zornička ze Zvolena – Slovensko.
 
Lenka Šťastná, autorka pořadu
 
  • 15:00 - 16:00: "ROZTANČENÉ SADY" - vystoupení hostujících folklorních souborů v
 Žižkových sadech
 
Český, slezský, ale i srbský folklor mohou místní i přespolní ochutnat přímo v centru města na soutoku Labe a Orlice. V Žižkových sadech vám svoji bohatou repertoárovou rozmanitost představí soubory z Hradce Králové, Chrudimi, Slatiňan, Prahy či Opavy.

Účinkují soubory Dupák Hradec Králové, Kohoutek Chrudim, Formani Slatiňany, Gaudeamus VŠE Praha, Vrtek Opava, srbský soubor.
 
Martin Samek, autor pořadu
 
  • 16:30 - 18:30 hodin: "OBCHŮZKY A ZVYKY S MUZIKOU I BEZ MUZIKY" - pořad scénického folkloru na hlavní scéně Klicperova divadla
 
Při hledání cest, jak propojit různé taneční žánry, hudební styly, člověka s přírodou, ženu s mužem, můžeme najít východisko v podobě prostých rytmů, zpěvů, voice-bandů, tance bez muziky. Chaos se proměňuje v řád a naopak...
 
Účinkují soubory Gaudeamus VŠE Praha, Taneční uskupení Pražan Praha, Veselá Partyja Boršice, Vrtek Opava
 
David Mikula, autor pořadu
 
  • 19:00 - 23:00 hodin: "PŘIJĎTE POBEJT ANEB SMYSLŮ PLNÝ VEČER" - setkání s folklorními soubory na Šrámkově statku v Pileticích
 
Sobotní večerní zastavení na Šrámkově statku představuje tradiční a jedinečnou tečku za královéhradeckou částí festivalu. Setkání „na dvoře i zahradě či ve světnici i stodole“ dvoupatrového pavlačového roubeného stavení z počátku 19. století mají od počátku jedno společné. Jde především o zábavu, zpěv a tanec. A také o dobré jídlo a pití. Nejinak tomu bude i letos, kdy se můžete těšit na písně a tance z Čech, Moravy, Slezska ale třeba i ze Srbska. Nezbývá než pozvat tradičním: Přijďte pobejt!
 
Účinkují muziky souboru Červánek Hradec Králové a Formani Slatiňany, Gaudeamus VŠE Praha, Vrtek Opava, srbský soubor.
 
Martin Samek, autor pořadu
 
 
NEDĚLE 4.6. 2023, PARDUBICE
 
  • 11:00 – 12:00 hodin: „FOLKLORNÍ ŠKOLIČKA“ – inspirativní setkání dětských folklorních souborů na Zámku Pardubice

Dvanáct panen,
v jedné posteli,
žádná na kraji.
Co je to?
Čtvero souborů,
na jednom pódiu,
a každý zazáří!
Co je to?

 
Rok se s rokem sešel a je tu naše Folklorní školička aneb dopoledne plné písniček.
 
Účinkují dětské folklorní soubory Holoubek, Radost, Marcipánek a Perníček z Pardubic, Sejkorky ze Slatiňan a Zornička ze Zvolena – Slovensko.
 
Lenka Šťastná, autorka pořadu
 
  • 14:00 – 16:00 hodin: „ROZMLOUVÁNÍ“ – závěrečný pořad festivalu
 
V lidové písni je uložena moudrost předcházejících pokolení. Dokáže souznít s duší člověka a pomáhá mu pochopit vlastní kořeny. Prostřednictvím lidových písní a tanců k sobě vzájemně mohou promlouvat lidé různých věků i národností. V našem pořadu se představí hosté festivalu ze Srbska, Slovenska, Čech a Moravy a spolu s nimi vystoupí pardubické dětské soubory.
 
Jitka Vítková, autorka pořadu
 
Účinkují soubory:
 
 
ČERVÁNEKHradec Králové, DUPÁK Hradec Králové, FORMANISlatiňany, GAUDEAMUS VŠE Praha, HOLOUBEK Pardubice, KOHOUTEK Chrudim, Kulturno umetičko društvo “GIK BANAT PIONIR” Zrenjanin / Srbsko, KVÍTEK Hradec Králové, LIPKA Pardubice, MARCIPÁNEK Pardubice, PECIVÁLEK Hradec Králové, PERNÍČEK Pardubice, RADOST Pardubice, SEJKORKY Slatiňany, VESELÁ PARTYJA Boršice, ZORNIČKA Zvolen / Slovensko.
 
Na uvedené programy je vstup zdarma.
 
Změna programu vyhrazena.
 
Více informací o programu a fotogalerii z předchozích ročníků naleznete na oficiálních stránkách festivalu - www.folklornifestival.cz.
 
Festival je pořádán za podpory Ministerstva kultury, Královéhradeckého a Pardubického kraje a statutárních měst Hradec Králové a Pardubice.
 
Mediálními partnery jsou Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice.

***
Akce je zařazena do cyklu Calendarium regina - souboru prestižních a ojedinělých akcí, často národního či mezinárodního významu. Občanům města i návštěvníkům se tak nabízí možnost navštívit kulturní, sportovní a společenské akce rozmanitého charakteru, které probíhají během celého roku ve městě a jeho blízkém okolí. Další akce z cyklu naleznete na https://www.hradeckralove.org/calendarium-regina/d-50466