STAVĚNÍ MÁJE VŠEM PANNÁM HRADECKÝM

so  14:30 -  18:00
Šrámkův statek Piletice
Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic. Návštěvníci se mohou těšit na folklorní soubory a lidové muziky, jarmark lidových řemeslníků a ukázky činnosti Spolku lidové tvorby Hradec Králové.

Na hlavní program plynule naváže podmájová zábava, kde si budou moci všichni, kteří vydrželi, šoupnout škrpálem.


Více informací naleznete na www.sramkuvstatek.cz


***
O zvyku stavění máje

Májka je oslavována jako symbol lásky, plodnosti a mládí – ale také jako strážce obce. Tradičně se muži vydávají poslední dubnový den do lesa (v dnešní době kdykoli v týdnu před čarodějnicemi), aby uřízli co nejvyšší strom. Muži z budoucí májky oloupou kůru, oklestí ji a děvčata ozdobí její vršek stuhami a krepáky.Májka je oslavována jako symbol lásky, plodnosti a mládí – ale také jako strážce obce. Tradičně se muži vydávají poslední dubnový den do lesa (v dnešní době kdykoli v týdnu před čarodějnicemi), aby uřízli co nejvyšší strom. Muži z budoucí májky oloupou kůru, oklestí ji a děvčata ozdobí její vršek stuhami a krepáky.

Pod korunou stromu je uvázán ozdobený věnec, který symbolizuje panenství dívek ve vsi. Právě kvůli němu musí mladíci hlídat májku přes noc! Chlapci z okolních vesnic se totiž během noci mohou pokusit májku pokácet, a získat tak symbolické panenství děvčat pro sebe. Dodnes je nebetyčnou ostudou, pokud muži svou májku nedokáží přes noc uhlídat.