MASOPUST NA STATKU

n  10:00 -  16:00
Šrámkův statek Piletice
„PANÍMÁMO, PEČTE ŠIŠKY, NEB KOBLIŽKY, MEDVĚDÁŘI JDOU …“
 
Termín akce: 19.2. 2023
Čas trvání akce: 10:00 – 16:00
Vstupné: 50 Kč
 
Masopustní čas, tedy doba od Tří králů do Popeleční středy, byla dříve spojována s bujarými radovánkami, hodováním a průvodem maskovaných lidí. Vzhledem k tomu, že Popeleční středou počínal čtyřicetidenní půst, uměli si naši předkové masopustní období náležitě užít.  
 
Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s.r.o. přiblíží tuto tradici a její zvyky Hradečanům i návštěvníkům našeho města na Šrámkově statku v Pileticích v neděli 19. února. Dvorek statku ožije 10. hodinou venkovním trhem s nabídkou masopustních dobrot, ukázkou bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků, prodejem zabijačkových pochutin a především obchůzkami masopustních maškar. 
 
„V DOBRÉM JSME SE SEŠLI, RÁDI JSME SE NAŠLI POSPOLU“ 
 
 
„Masopust držíme,
nic se nevadíme pospolu.
Proč bychom se hádali,
když jsme se tak shledali poznovu!
 
Roubenka
 
„MASOPUST DRŽÍME, NIC SE NEVADÍME …“
Zdobení perníčků, paličkování, tkaní, výroba keramiky a jednoduchých masopustních masek předvedou tetičky Kateřinky; cech řezbáře Karla dá nahlédnout do tajů svého řemesla a provoní vzduch dřevěnými hoblinkami; tetičky Apolenky příchozím povědí o masopustních zvycích dávného venkova, přičemž připraví smažené Boží milosti a jistě dají i ochutnat
K prohlédnutí budou řemeslnické, hospodářské, kuchyňské a další zařizovací předměty denní potřeby vztahujících se k životu venkovského lidu na počátku 20. století.

Dvorek
 
„MASOPUST, MASOPUST, AŽ TO SNÍME, BUDE PŮST!“
Staročeská zabijačka = bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků, příprava zabijačkových pochutin, řemeslný trh se zbožím rozličným, k jídlu převážně vhodným.
 
 
 
„PANÍMÁMO, PEČTE ŠIŠKY, NEB KOBLIŽKY, MEDVĚDÁŘI JDOU …“
Příchod masopustních maškar a žádání hospodáře o svolení provádět na statku rozličné taškařice a dovádění.
 
„MASOPUST SE KRÁTÍ, VÍC SE NENAVRÁTÍ!“
Obchůzka maškar statkem a radovánky s přítomným lidem.
 
Stodola
 
„MASOPUST, MASOPUST, KOBLIŽKY A MASA KUS …“
Masopustní hodokvas - k prodeji budou zabijačkové pochutiny jako je polévka, guláš, tlačenka, jelítka, prejt, ovar, škvarky … a také pivečko, medovina, groček …
 
POHÁDKY NA SLÁMĚ
Loutkoherec Jíra sehraje pro velevážené publikum se svými dřevěnými herci srdceryvné kusy:
„Tajemství pohádkové  knížky I“ – kterak se Kašpárek dostane do moci čarodějnice Bzinky a Kalupinka do moci Hejkala. Ale polibek z lásky vše napraví a Hejkal a Bzinka slaví svatbu.
 „Tajemství pohádkové  knížky II“ – kterak Hejkal a Bzinka spolu šťastně žijí až do chvíle, kdy Bzinku omylem lapí docent Kohoutek, který v lese chytá motýly. Nakonec ale všechno pohádkově dobře dopadne. 
 
„MÁME  SMUTEK A ZÁRMUTEK, ŽE NÁM TEN MASOPUST UTEK“ 
V dobrém jsme se sešli,
rádi jsme se našli pospolu.
Dříve než se rozejdem,
ještě sobě zapějem poznovu!“
 
Tato akce by se nemohla uskutečnit, nebýt podpory statutárního města Hradec Králové.
 
Na programu se zejména podílejí: královéhradecké folklorní soubory ČERVÁNEK a DUPÁK, Spolek lidové tvorby Hradec Králové, divadelní soubor Studio PH Pohádka, lidový loutkař Jiří Polehňa, lektoři Střední umělecko průmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku HK a nadšenci z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Městská doprava - autobus č. 13 (celodenně), parkování osobních aut v omezené míře v blízkosti statku (viz značení)                      

Změna programu vyhrazena.